Malinowa chmurka - ciasto o niebiańskim smaku

Malinowa chmurka

Wybór malinowej chmurki na imprezę z okazji oficjalnego otwarcia nowej kuchni (w której działaliśmy już od pół roku) nie był przypadkowy. Postanowiliśmy zrobić coś innego, wykraczającego poza dotychczasową kartę deserową. Malinowej chmurki nie było jeszcze na naszym słodkim niebie, dlaczego więc nie spróbować? 

SKŁADNIKI*

CIASTO**

– 1 kostka masła
– 6 żółtek***
– 2 szkl. mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 szkl. cukru

BEZA

– 1,5 szkl. cukru
– 6 białek
– płatki migdałów na dekorację

POZOSTAŁE

– 2 galaretki malinowe
– 70 dag mrożonych malin (lub świeżych)
– 500 ml śmietany 30%
– 1 serek mascarpone
– 2 śmietan-fixy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 4 godziny
——————

* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35×28 cm.
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy
*** Jajka powinny mieć temp. pokojową

I. Malinowa chmurka - wyrabianie ciasta

Malinowa chmurka - składniki
Składniki

Klasycznie rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Miękkie masło, żółtka wcześniej oddzielone od białek oraz mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia) zagniatamy, aż do jednolitej masy.

Przygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta
Malinowa chmurka - ciasto po przygotowaniu

Kruszonkę można owinąć w folię spożywczą i włożyć na kilkadziesiąt minut do lodówki. Schłodzone ciasto będzie później bardziej kruche. Musimy jednak przyznać, że ten etap jest przez nas najczęściej pomijany. Ciasto ląduje więc na spodzie formy od razu.

Przygotowanie ciasta - podpiekanie

Przygotowany spód, ponakłuwany dodatkowo widelcem (aby ciasto lepiej „oddychało”), podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 – 25 minut (grzałka góra – dół).

Przygotowanie ciasta - podpiekanie

II. Malinowa chmurka - galaretka

Przygoowanie galaretki

2 galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. wrzątku (nie gotujemy). Po chwilowym wystudzeniu, dodajemy zmrożone jeszcze malinki (lub świeże, jeśli takimi dysponujecie), a potem… czekamy 🙂 

Masa galaretkowa

Nasza galaretka stała przez pewien czas na blacie, potem w lodówce, a następnie w zamrażarce 🙂 Oj była presja czasowa, ale dzięki temu zabiegowi masa ścieła się równo na gwizdek rozpoczęcia imprezy (nie można dopuścić do pełnego stężenia). Dlatego właśnie proponujemy, aby odpowiednio obliczyć sobie proporcje czasowe przez rozpoczęciem przygotowania tego deseru. Zamrażalnik jest ostatecznością 🙂

III. Malinowa chmurka - masa serowa

Malinowa chmurka - masa mascarpone

W pierwszej kolejności ubijamy 30 % śmietanę i stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru. Jeśli coś pójdzie nie tak i dalej mamy mało gęstą zupę zamiast zwartej masy, proponujemy wsypać 1 lub 2 śmietan-fixy. Nie zapomnijmy o serku mascarpone – jest na końcu kolejki do zmiksowania.

IV. Beza - najtrudniejszy etap zabawy

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki czemu skrócimy czas ubijania. Co prawda mamy w kuchni trzepaczkę, ale znacznie wygodniej i szybciej działa mikser. Ubijamy pianę na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier.  Zdarza się, że piana nie chce współpracować, a dłuższe miksowanie tylko pogarsza sprawę. W takiej sytuacji można dodać jeszcze jedno białko i powoli zwiększać obroty miksera. Nie zaszkodzi również odrobina soli, łyżka kisielu cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny.

Ubijanie białek

Ubite białka wykładamy na papier do pieczenia, a następnie posypujemy płatkami migdałów. 

Beza z migdałami

Trzeba przyznać, że teorii przygotowania bezy jest bardzo wiele. Nie ośmielę się wskazać tej najskuteczniejszej, ale my działaliśmy wg takiego schematu:

Propozycja upieczenia bezy:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, czas 30 minut, grzałka góra-dół.
  2. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni, delikatnie uchylając drzwiczki i suszymy bezę przez 1,5 godziny.
  3. Po zakończeniu pieczenia, zostawiamy masę na kolejne 30 minut w piekarniku.
  4. Potem warto zrobić test i sprawdzić czy beza bezproblemowo odchodzi od papieru. Jeśli się klei, trzeba ją jeszcze potrzymać w piekarniku.

V. Malinowa chmurka - wykończenie (ciasta, nie cukiernika 🙂

Na podpieczony spód wykładamy stężałą galaretkę z malinkami, a następnie masę serową

Malinowa chmurka
Przygotowanie ciasta

Efekt końcowy wygląda następująco:

Ciasto malinowa chmurka w pełnej okazałości
Malinowa chmurka pod chmurką

Ciasto jest przepyszne i oczywiście odpowiednio kaloryczne. Gwarantujemy, że po 1 kęsie o tym zapomnicie, a zadowolone miny konsumentów wynagrodzą wszystko, nawet kilkugodzinną batalię jego przygotowania . 

P.S.
Edyta – dzięki za inspirację i degustację w jednym 🙂

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 4 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments