Ciasteczka owsiane– tzw. momenty, towarzyszą mi od dzieciństwa. Na szczęście mieliśmy dobrych sąsiadów i wielokrotnie częstowaliśmy się różnymi potrawami. Dominowały oczywiście słodkości, i w taki właśnie sposób, te niedietetyczne ciasteczka zostały ze mną do dzisiaj, czyli wieku średniego 😀
SKŁADNIKI
CIASTO
– 10 dag margaryny – 10 dag smalcu – 15 dag cukru – 1 op. cukru wani. – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 30 dag mąki pszennej – 2 całe jaja
POZOSTAŁE
– 20 dag płatków owsianych – pół słoika dżemu (dowolnego)
CZAS PIECZENIA: ok. 25 min. TEMPERATURA: 170°C
Ciasteczka owsiane momenty - przygotowanie
Składniki
Przygotowując ciastka na Święta Bożonarodzeniowe doskonale zdawałem sobie sprawę, że liczba rąk sięgających po nie będzie spora. Dlatego właśnie zwiększyłem ilość składników o połowę, stąd teżna zdjęciuwidoczne są 3 jaja, a nie 2, jak w przepisie.
Będę szczery: nie ma tu absolutnie żadnej filozofii. Po prostu zagniatamy wszystko na jednolitą masę, tak aby ciasto nie było zbyt klejące.
Można i tak 🙂
Następnie formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Potem, delikatnie spłaszczamy ciastka i na górze robimy wgłębienia na dżem (jak w przypadku klusek śląskich). Bez dżemu efekt finalny będzie również bardzo dobry.
Tak uformowane i przygotowane ciasteczka owsiane momenty, kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem wkładamy do pieca na ok. 25 minut w temperaturze 170 C. Warto sprawdzać, czy ciastka za bardzo się nie przypiekają. Z doświadczenia możemy powiedzieć, że smakują lepiej, gdy są bardziej przyrumienione. 🙂
Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!
5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.