Ciasto buraczane krok po kroku - przepis

Ciasto buraczane

Warzywne wypieki stają się powoli tradycją w naszym domu. Przecież, to samo zdrowie i jeszcze świetnie smakuje! 🙂 A to, że jak każde inne, ciasto buraczane ma w sobie domieszkę tych mniej prozdrowotnych elementów, jesteśmy w stanie zaakceptować. Czy naprawdę jedząc pyszne, słodziutkie, pachnące ciacho trzeba się zastanawiać nad kaloriami? Odpowiedzcie sobie sami.

SKŁADNIKI*

CIASTO**

– 1 szkl. mąki pszennej (ok. 185 g)
– 3 jajka***
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 50 g kakao
– 175 g cukru
– 250 g ugotowanych i ostudzonych buraków
– 1 szkl. oleju (ok. 200 ml)

POZOSTAŁE

– 50 ml śmietany kremówki 30%
– czekolada gorzka lub mleczna (wg uznania)
– dodatki – np. jabłko czy orzechy

CZAS PIECZENIA: ok. 45 – 50 min.
TEMPERATURA: 170°C

* Podana ilość składników dot. okrągłej formy o średnicy 24 cm
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy lub o papierze do pieczenia
*** Jajka powinny mieć temp. pokojową

 

PRZYGOTOWANIE

I. Ciasto buraczane - składniki

Ciasto buraczane - składniki
Składniki

II. Wyrabianie ciasta

Przygotowanie tego ciasta nie wymagało wiedzy o tajnikach kulinarnej magii. Zaczynamy od połączenia ze sobą mąki, cukru, kakao i proszku do pieczenia. Wszystko należy ze sobą dobrze wymieszać, tak aby żaden ze składników nie był już osobno widoczny 🙂 

Pomocnik w kuchni

III. Masa buraczana

Ciasto buraczane

Ugotowane wcześniej buraki przerabiamy w blenderze na purée. Do nich wlewamy olej i dodajemy 3 jajka. Masa ma dość płynną konsystencję, ale gdy tylko połączymy ją z wcześniej zmieszanymi, sypkimi składnikami nabierze odpowiedniej gęstości. 

Warto ubogacić całość o pokrojone w kosteczkę jabłko oraz kawałeczki orzechów. Do masy można również dodać część pokrojonej drobno czekolady. Pamiętajmy, że będzie nam ona jeszcze potrzebna do polewy, więc umiar na tym etapie jest jak najbardziej wskazany.

Masa buraczana
Po zmiksowaniu buraków, jajek i oleju
Ciasto buraczane - przepis

Czas pieczenia to 45 – 50 minut (warto, co jakiś czas spoglądać do wnętrza piekarnika). Grzałka góra – dół,  temperatura 170 stopni. Przed wyjęciem ciasta zróbmy jeszcze test suchego patyczka, aby sprawdzić, czy masa nie jest surowa.

Ciasto buraczane
Dzieło przed polewą (wersja świąteczna by Monika)

III. Ciasto buraczane - polewa

W niedużym rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, po czym wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę. Jeśli jest gorzka, warto dodać na przykład łyżkę miodu lub odrobinę cukru. My użyliśmy jeszcze innych składników – resztek kakao, ostatnich pralinek w bombonierce i 1 batonika kinder. Dosładzanie nie było konieczne 🙂

Przygotowanie polewy
Ciasto buraczane
Efekt końcowy

Buraki, w ilościach, które użyliśmy są praktycznie niewyczuwalne, za to sprawiają, że ciasto dłużej pozostaje świeże. Z reguły jednak nasze domowe wypieki nie przeżywają więcej niż 2 dni, trudno więc określić, jak długo zachowają swój smak i aromat 🙂

Smacznego!
Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments