Co można upiec ze śliwkami?

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Mówisz jesień, myślisz śliwki! Tak, ta pora roku to idealny czas, aby włączyć ten pyszny owoc do swojej diety. Śliwki są świetne do kompotów, dżemów i powideł, ale stanowią również doskonały składnik wypieków. Ciasta ze śliwkami kuszą smakiem oraz aromatem. Jakie ciasto upiec? W naszym artykule zebraliśmy mnóstwo pomysłów na to, co zrobić ze śliwek.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Klasyka kuchni - placek ze śliwkami

To prosty przepis na ciasto ze śliwkami, które zawsze się sprawdzi, zwłaszcza gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Jak się do niego zabrać? Wystarczy, że ugnieciesz kruche ciasto, wyłożysz nim blachę, a na wierzchu poukładasz śliwki. Możesz dodać do niego kruszonkę, bezę, a nawet budyń. Przepis na placek ze śliwkami łatwo modyfikować w dowolny sposób.

Placek drożdżowy ze śliwkami to nasza kolejna propozycja. Puszyste, wilgotne i delikatne ciasto drożdżowe doskonale komponuje się ze słodkimi śliwkami. Jak je przygotować? Do masy drożdżowej wrzuć pokrojone śliwki i zamieszaj. Teraz wystarczy przelać ciasto i upiec. Doskonale sprawdzi się jako deser lub podwieczorek z przyjaciółmi.

Placek ze śliwkami - przepis

Aby upiec wilgotny i puszysty placek ze śliwkami będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek),
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Umyj śliwki, osusz i usuń pestki. Pokrój na ćwiartki lub połówki.
  2. Wysmaruj formę do pieczenia (ok. 24 cm) masłem i wysyp bułką tartą.
  3. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i delikatnie wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  4. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż śliwki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Wyjmij placek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Połówki pieczonych śliwek pod kruszonką

Opcjonalnie – do ciasta możesz dodać aromat waniliowy lub cynamon. Placek podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.

Elegancka tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami to idealna propozycja dla fanów chrupiącego ciasta połączonego z delikatnym kremem i słodyczą śliwek. Spód możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotowy. Tartę idealnie wypełnia masa śmietanowa lub mascarpone wymieszana ze śliwami. Aby wzbogacić smak całości, warto dodać odrobinę korzennych przypraw, np. cynamonu. To prawdziwe smaki jesieni!

Szybki przepis:

I. Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 500 g śliwek (np. węgierek),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

II. Przygotowanie:

  1. Posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier i jajko. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Umyj śliwki, osusz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (ok. 24 cm). Nakłuj widelcem.
  4. Na cieście ułóż śliwki. Piecz w 180°C przez około 30-40 minut.

    Sprawdź: 6 pomysłów na ciasta ze śliwkami

Inne pyszne wypieki ze śliwkami

Poza klasycznymi plackami oraz tartami, ze śliwek można przygotować jeszcze inne, równie smaczne i ciekawe wypieki. Na przykład ciasto ucierane ze śliwkami. Co je wyróżnia? To propozycja dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni oraz dla tych, którzy cenią sobie szybkie i łatwe przepisy. Popularnego „ucierańca” można upiec zarówno w keksówce, jak i formie babki.

Zobacz też: Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami

Pieczone ciasto ze śliwkami na szarym kamiennym talerzu

Pijana śliwka – to nasza kolejna propozycja. Wypiek ten zachęca nazwą i zachwyca smakiem. Jego ciasto zazwyczaj jest wilgotne, zawdzięcza to odpowiedniemu nasączeniu alkoholem, np. rumem lub likierem. Przepis na to ciekawe ciasto niewiele różni się od klasycznego placka ze śliwkami. Musimy jedynie pamiętać o tym, że śliwka też lubi pływać.

Warto również pochylić się nad przepisem na jogurtowe ciasto ze śliwkami. Dodatek jogurtu sprawia, że nasz wypiek jest bardzo delikatny w smaku oraz konsystencji – staje się lekki i kruchy.

Co jeszcze można przygotować ze śliwek?

Repertuar wypieków ze śliwkami jest bardzo szeroki. Jakie jeszcze mamy pomysły? Muffinki ze śliwkami to świetna propozycja na drugie śniadanie i deser. Śliwki pasują również do ciasta francuskiego, które znajdziemy w każdym sklepie. Wypiek ten to świetny pomysł, gdy goście zaskoczą nas nagłą wizytą.

Lubisz czekoladę? Ciasto czekoladowe ze śliwkami będzie idealne. To połączenie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Śliwki to prawdziwy dar jesieni, który w kuchni jest bardzo wszechstronny. Dlatego też warto wykorzystać te owoce, aby przygotować z nich pyszne wypieki. Mamy nadzieję, że nasze pomysły zainspirowały Cię do tego.

Zobacz również: Dlaczego warto jeść śliwki?

Wykorzystaj więc sezon na śliwki, aby cieszyć się ich smakiem w pysznych domowych ciastach!

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

4.9/5 - 11 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments