Ciasteczka owsiane momenty - chwila przygotowania, nieskończona rozkosz chrupania

Ciasteczka owsiane momenty

Ciasteczka owsiane – tzw. momenty, towarzyszą mi od dzieciństwa. Na szczęście mieliśmy dobrych sąsiadów i wielokrotnie częstowaliśmy się różnymi potrawami. Dominowały oczywiście słodkości, i w taki właśnie sposób, te niedietetyczne ciasteczka zostały ze mną do dzisiaj, czyli wieku średniego 😀

SKŁADNIKI

CIASTO

– 10 dag margaryny
– 10 dag smalcu
– 15 dag cukru
– 1 op. cukru wani.
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 dag mąki pszennej
– 2 całe jaja

POZOSTAŁE

– 20 dag płatków owsianych
– pół słoika dżemu (dowolnego)

CZAS PIECZENIA: ok. 25 min.
TEMPERATURA: 170°C

Ciasteczka owsiane momenty - przygotowanie

Składniki na ciastka
Składniki

Przygotowując ciastka na Święta Bożonarodzeniowe doskonale zdawałem sobie sprawę, że liczba rąk sięgających po nie będzie spora. Dlatego właśnie zwiększyłem ilość składników o połowę, stąd też na zdjęciu widoczne są 3 jaja, a nie 2, jak w przepisie. 

Będę szczery: nie ma tu absolutnie żadnej filozofii. Po prostu zagniatamy wszystko na jednolitą masę, tak aby ciasto nie było zbyt klejące. 

Gotowa masa na ciastka
Można i tak 🙂

Następnie formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Potem, delikatnie spłaszczamy ciastka i na górze robimy wgłębienia na dżem (jak w przypadku klusek śląskich). Bez dżemu efekt finalny będzie również bardzo dobry.

Przygotowanie ciasteczek

Tak uformowane i przygotowane ciasteczka owsiane momenty, kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem wkładamy do pieca na ok. 25 minut w temperaturze 170 C. Warto sprawdzać, czy ciastka za bardzo się nie przypiekają. Z doświadczenia możemy powiedzieć, że smakują lepiej, gdy są bardziej przyrumienione. 🙂

Ciasteczka owsiane momenty
Ciasteczka owsiane momenty

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments