Ciasto jesienne z bakaliami

Ciasto jesienne

Za oknami szare i ponury dni, ale my mamy na to sprawdzony sposób. Ciasto jesienne z orzechami, cynamonem, żurawiną i jabłkami bez problemu poprawi Wam humor w nawet najbardziej nostalgicznych chwilach. Nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych, a jedynie w miarę sprawnego piekarnika. 

SKŁADNIKI*

CIASTO**

– 2 szkl. mąki pszennej
– 1 szkl. cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 4 jajka
– 2/3 szkl. oleju
– 2 duże jabłka
– 1/2 szkl. orzechów włoskich
– garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)

POLEWA

– 2 łyżki kakao
– ok. 50-80 ml mleka
– 2 łyżki cukru (wedle uznania)
– 2 łyżki masła
– kilka kostek czekolady (my daliśmy gorzką)
– kokos lub płatki migdałów do dekoracji

CZAS PIECZENIA: 50-60 min.

TEMPERATURA: 180°C

*Podana ilość składników dot. okrągłej formy o średnicy 24 cm
**Nie zapomnijcie o bułce tartej do formy

PRZYGOTOWANIE

I. Ciasto jesienne z bakaliami - składniki

ciasto jesienne

II. Wyrabianie ciasta

ciasto jesienne

Rozpoczynamy od utarcia całych jaj z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy olej. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzałka góra-dół. Następnie do masy dosypujemy mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Po połączeniu składników wsypujemy pokrojone w kosteczkę jabłka, orzechy włoskie i żurawinę. Pozostaje już tylko przelać tak przygotowaną masę do okrągłej tortownicy, a potem włożyć do pieca.

ciasto jesienne

III. Polewa czekoladowa

Ciasto jesienne w pełnej okazałości

Polewę przygotowujemy już po upieczeniu i wystygnięciu ciasta. W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę i cukier, nie dopuszczając do gotowania. W miarę roztapiania się składników dodajemy kakao, intensywnie mieszając. Kiedy polewa jest już jednolita, bez żadnych grudek, ściągamy ją z palnika. Po krótkiej chwili całość ląduje na cieście. Ważne, aby nie dopuścić do stężenia polewy w rondelku. Na koniec dekorujemy migdałami lub kokosem.

z ciastem w plecaku

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 1 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments