Za oknami szare i ponury dni, ale my mamy na to sprawdzony sposób. Ciasto jesienne z orzechami, cynamonem, żurawiną i jabłkami bez problemu poprawi Wam humor w nawet najbardziej nostalgicznych chwilach. Nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych, a jedynie w miarę sprawnego piekarnika.
– 2 łyżki kakao – ok. 50-80 ml mleka – 2 łyżki cukru (wedle uznania) – 2 łyżki masła – kilka kostek czekolady (my daliśmy gorzką) – kokos lub płatki migdałów do dekoracji
CZAS PIECZENIA: 50-60 min.
TEMPERATURA: 180°C
*Podana ilość składników dot. okrągłej formy o średnicy 24 cm **Nie zapomnijcie o bułce tartej do formy
PRZYGOTOWANIE
I. Ciasto jesienne z bakaliami - składniki
II. Wyrabianie ciasta
Rozpoczynamy od utarcia całych jaj z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy olej. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzałka góra-dół. Następnie do masy dosypujemy mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Po połączeniu składników wsypujemy pokrojone w kosteczkę jabłka, orzechy włoskie i żurawinę. Pozostaje już tylko przelać tak przygotowaną masę do okrągłej tortownicy, a potem włożyć do pieca.
III. Polewa czekoladowa
Polewę przygotowujemy już po upieczeniu i wystygnięciu ciasta. W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę i cukier, nie dopuszczając do gotowania. W miarę roztapiania się składników dodajemy kakao, intensywnie mieszając. Kiedy polewa jest już jednolita, bez żadnych grudek, ściągamy ją z palnika. Po krótkiej chwili całość ląduje na cieście. Ważne, aby nie dopuścić do stężenia polewy w rondelku. Na koniec dekorujemy migdałami lub kokosem.
Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!
5/5 - 1 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności