Ciasto pleśniak - idealny partner do niedzielnej kawy
Ciasto pleśniak może i wizerunkowo zasługuje na swoją nazwę, ale jego smak wszystko wynagradza. Przygotowujemy go zawsze na okrągłej tortownicy – tak na wszelki wypadek, gdyby klasyczna, prostokątna blacha miała przypadkowo zniknąć w 1 dzień. Możecie nam wierzyć – to nie problem.
CZAS PIECZENIA: ok. 45 – 50 min. TEMPERATURA: 190°C
* Podana ilość składników dot. okrągłej formy o średnicy 24 cm **Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy *** Jajka powinny mieć temp. pokojową
PRZYGOTOWANIE
I. Ciasto pleśniak - składniki
Składniki
II. Wyrabianie ciasta
Zaczynamy od kruszonki (to ta część ciasta, którą każdy lubi). Miękkie masło, żółtka wcześniej oddzielone od białek oraz mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia) zagniatamy, aż do jednolitej masy.
Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części
Kruszonkę można również włożyć na kilkadziesiąt minut do lodówki. Schłodzone ciasto będzie później bardziej kruche. Ja wolę działać od razu 🙂 Jedną z części, wykładamy na spód formy, a potem rozsmarowujemy na niej marmoladę lub powidła.
Kolejnym krokiem jest dodanie do drugiej części ciasta 1 łyżki kakao. Po zagnieceniu, formujemy „płatki” kruszonki i wykładamy na marmoladę.
II. Ubicie białek z cukrem
Jak wyżej wspominaliśmy, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Z pewnością skróci to czas ubijania. Co prawda mamy w kuchni trzepaczkę, ale znacznie wygodniej i szybciej działa mikser. Zanim dodamy cukier, najlepiej najpierw ubić pianę na sztywno. Zdarza się, że piana nie chce współpracować, a dłuższe miksowanie tylko pogarsza sprawę, powodując przejście białek w bardziej płynny stan. W takiej sytuacji można dodać jeszcze jedno białko i stopniowo zwiększać obroty miksera. Nie zaszkodzi również odrobina soli lub kilku kropel soku z cytryny.
Białka lądują na kakaowej warstwie, a na nich trzecia już część kruszonki, również uformowana w płatki.
Czas pieczenia to 45 – 50 minut (warto, co jakiś czas spoglądać do wnętrza piekarnika). Grzałka góra – dół, temperatura 190 stopni.
Cukier puder też nie zaszkodzi
Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!
5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.