Święta, święta i po świętach… Na szczęście, zanim sernik zniknął ze stołu (kawałek widoczny powyżej zaginął zaraz po zrobieniu zdjęcia) udało nam się uwiecznić kolejne kroki jego przygotowania.
Cały proces dzieli się na 3 etapy:
I. Ciasto na spód formy II. Masa serowa III. Masa kokosowa
– 1 kg sera (my korzystamy ze zmielonego sera w wiaderku) – 2 budynie waniliowe lub śmietankowe – 6 żółtek – 1 szklanka cukru (20 dag) – 0,7 l mleka – 4 łyżki oleju
III. MASA KOKOSOWA
– 6 białek – 20 dag kokosu – 5 łyżek cukru
CZAS PIECZENIA: 60 MIN. TEMPERATURA: 200 °C
* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35×28 cm. **Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy lub papierze do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE
I. CIASTO NA SPÓD FORMY
Do naczynia dodajemy każdy ze składników ciasta (kolejność nieistotna). Jeśli ciasto po wyrobieniu będzie zbyt sypkie, można dodać trochę masła, które przed rozpoczęciem przygotowania sernika, warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wysmarowujemy blachę tłuszczem, posypując ją bułką tartą.
Zagniecione ciasto wędruje na spód formy. Warstwa nie jest gruba – ma ok. 5 mm.
II. MASA SEROWA
Zaczynamy od oddzielenia żółtek i białek. Trzeba zwrócić szczególną uwagę, by żółtko nie wpadło do białek (może być problem z ich ubiciem).
Oddzielone żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy.
UWAGA! Mleko mieszamy z budyniami, ale nie gotujemy go. Wlewamy budyń do masy serowej, na koniec dodając olej.
Jak widać, masa serowa jest dość płynna. Tak powinno być, choć początkowo może się wydawać, że coś jest nie tak.
III. MASA KOKOSOWA
Przyszedł czas na ubicie oddzielonych wcześniej białek. Jak tylko piana będzie sztywna, wsypujemy stopniowo cukier i kokos. Po zakończeniu, całość rozprowadzamy na płynnej powierzchni masy serowej i wkładamy do pieca.
Sernik ma teraz ok. 1 godziny na stężenie.
Bywa, że kokos szybciej się przyrumienia. Jeśli będzie już mocno brązowy, można przykryć ciasto folią aluminiową.
Sernik kokosowy w całej okazałości:
Sernik z kokosem
Życzymy smacznego i zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!
Ocenisz?
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.