Sernik z kokosem

Sernik z kokosem​

Święta, święta i po świętach… Na szczęście, zanim sernik zniknął ze stołu (kawałek widoczny powyżej zaginął zaraz po zrobieniu zdjęcia) udało nam się uwiecznić kolejne kroki jego przygotowania.

Cały proces dzieli się na 3 etapy: 

I. Ciasto na spód formy
II. Masa serowa
III. Masa kokosowa

SKŁADNIKI*

I. CIASTO NA SPÓD FORMY**

– 1,25 szkl. (ok. 20 dag) mąki pszennej tortowej 
– 1 całe jajko
– 1/3 kostki masła/margaryny (6,5 dag)
– 1/3 szkl. cukru (7,5 dag)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

II. MASA SEROWA

– 1 kg sera (my korzystamy ze zmielonego sera w wiaderku)
– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
– 6 żółtek
– 1 szklanka cukru (20 dag)
– 0,7 l mleka
– 4 łyżki oleju

III. MASA KOKOSOWA

– 6 białek
– 20 dag kokosu
– 5 łyżek cukru

CZAS PIECZENIA: 60 MIN.
TEMPERATURA: 200 °C

* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35×28 cm.
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy lub papierze do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE

I. CIASTO NA SPÓD FORMY

Sernik z kokosem​ - składniki

Do naczynia dodajemy każdy ze składników ciasta (kolejność nieistotna). Jeśli ciasto po wyrobieniu będzie zbyt sypkie, można dodać trochę masła, które przed rozpoczęciem przygotowania sernika, warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Składniki sernika

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wysmarowujemy blachę tłuszczem, posypując ją bułką tartą.

Przygotowanie ciasta

Zagniecione ciasto wędruje na spód formy. Warstwa nie jest gruba – ma ok. 5 mm.

Przygotowanie ciasta

II. MASA SEROWA

Sernik z kokosem​ - składniki

Zaczynamy od oddzielenia żółtek i białek. Trzeba zwrócić szczególną uwagę, by żółtko nie wpadło do białek (może być problem z ich ubiciem).

Przygotowanie ciasta

Oddzielone żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy. 

UWAGA!
Mleko mieszamy z budyniami, ale nie gotujemy go. Wlewamy budyń do masy serowej, na koniec dodając olej.

Sernik z kokosem - składniki masy serowej
Sernik z kokosem

Jak widać, masa serowa jest dość płynna. Tak powinno być, choć początkowo może się wydawać, że coś jest nie tak.

III. MASA KOKOSOWA

Przyszedł czas na ubicie oddzielonych wcześniej białek. Jak tylko piana będzie sztywna, wsypujemy stopniowo cukier i kokos. Po zakończeniu, całość rozprowadzamy na płynnej powierzchni masy serowej i wkładamy do pieca.

Sernik ma teraz ok. 1 godziny na stężenie.

Bywa, że kokos szybciej się przyrumienia. Jeśli będzie już mocno brązowy, można przykryć ciasto folią aluminiową.

Ciasto przed włożeniem do pieca

Sernik kokosowy w całej okazałości:

Sernik z kokosem w pełnej okazałości
Sernik z kokosem
Sernik z plenerze

Życzymy smacznego i zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

Ocenisz?
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments