Ciasto pleśniak - idealny partner do niedzielnej kawy

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak może i wizerunkowo zasługuje na swoją nazwę, ale jego smak wszystko wynagradza. Przygotowujemy go zawsze na okrągłej tortownicy – tak na wszelki wypadek, gdyby klasyczna, prostokątna blacha miała przypadkowo zniknąć w 1 dzień. Możecie nam wierzyć – to nie problem.

SKŁADNIKI*

CIASTO**

– 1 kostka masła
– 4 żółtka***
– 2 szkl. mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao

POZOSTAŁE

– 3/4 szkl. cukru
– 0/5 słoika marmolady
– białka z jajek

CZAS PIECZENIA: ok. 45 – 50 min.
TEMPERATURA: 190°C

* Podana ilość składników dot. okrągłej formy o średnicy 24 cm
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy
*** Jajka powinny mieć temp. pokojową

 

PRZYGOTOWANIE

I. Ciasto pleśniak - składniki

Ciasto pleśniak - składniki
Składniki

II. Wyrabianie ciasta

Zaczynamy od kruszonki (to ta część ciasta, którą każdy lubi). Miękkie masło, żółtka wcześniej oddzielone od białek oraz mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia) zagniatamy, aż do jednolitej masy.

Przygotowanie ciasta
Ciasto dzielimy na 3 części
Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części

Kruszonkę można również włożyć na kilkadziesiąt minut do lodówki. Schłodzone ciasto będzie później bardziej kruche. Ja wolę działać od razu 🙂 Jedną z części, wykładamy na spód formy, a potem rozsmarowujemy na niej marmoladę lub powidła.

Ciasto pleśniak

Kolejnym krokiem jest dodanie do drugiej części ciasta 1 łyżki kakao. Po zagnieceniu, formujemy „płatki” kruszonki i wykładamy na marmoladę.

Ciasto pleśniak

II. Ubicie białek z cukrem

Jak wyżej wspominaliśmy, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Z pewnością skróci to czas ubijania. Co prawda mamy w kuchni trzepaczkę, ale znacznie wygodniej i szybciej działa mikser. Zanim dodamy cukier, najlepiej najpierw ubić pianę na sztywno. Zdarza się, że piana nie chce współpracować, a dłuższe miksowanie tylko pogarsza sprawę, powodując przejście białek w bardziej płynny stan. W takiej sytuacji można dodać jeszcze jedno białko i stopniowo zwiększać obroty miksera. Nie zaszkodzi również odrobina soli lub kilku kropel soku z cytryny.

Ubijanie białek

Białka lądują na kakaowej warstwie, a na nich trzecia już część kruszonki, również uformowana w płatki.

Ciasto pleśniak

Czas pieczenia to 45 – 50 minut (warto, co jakiś czas spoglądać do wnętrza piekarnika). Grzałka góra – dół,  temperatura 190 stopni.

Po upieczeniu...
Cukier puder też nie zaszkodzi
Ciasto pleśniak w pełnej okazałości

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments