Ciasto budyniowe było moim debiutem w zakresie cukierniczych wyrobów. Po nim przyszły następne… wypieki i kilogramy 😛
Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym idealne na każdą okazję i w każdych warunkach.
SKŁADNIKI*
CIASTO**
– 3 szkl. (po ok. 160 g) mąki pszennej tortowej – 3 całe jajka – 1 kostka masła/margaryny – 3/4 szkl. cukru – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – Szczypta soli
MASA
– 2 budynie waniliowe (mogą być również śmietankowe) – 0,8 l mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dla zagęszczenia) – 4 jabłka
* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35×28 cm. **Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy lub papierze do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta
1. Do miski dodajemy każdy ze składników ciasta, zostawiając nieco masła na wysmarowanie blachy. Kolejność jest nieistotna.
2. Po zagnieceniu masy, która nie może być zbyt lepka (w razie czego podsypujemy mąką), dzielimy ją na dwie części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wysmarowujemy blachę tłuszczem, posypując ją bułką tartą (zamiast tego może być również papier do pieczenia).
4. Ciasto, które nie zostało włożone do lodówki wędruje na spód formy/blachy.
5. Obieramy jabłka, kroimy je na talarki i wykładamy na blachę.
6. Przygotowujemy budyń z ok. 0,8 l mleka mieszając go z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (mąka nie jest absolutnie konieczna, ale sprawi, że masa budyniowa będzie sztywniejsza). 7. Masę wylewamy na jabłka.
8. Schłodzone w zamrażarce ciasto rozdzieramy na małe płatki, które będą pełnić rolę posypki.
9. Ciasto wkładamy do piekarnika, grzanie góra – dół, w temperaturze 190 stopni na ok. 50 minut (warto sprawdzać, co jakiś czas).
10. Po ostygnięciu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Ledwo rok skończył, a już go ciągnie na słodkie. Po kimś to ma 🙂
11. Ostatni punkt nie wymaga już dodatkowego komentarza…
Ciasto budyniowe z jabłkami
Życzymy smacznego i zapraszamy do przejrzenia innych naszych przepisów.
Ocenisz?
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.