Ciasto budyniowe z jabłkami

Ciasto budyniowe

Ciasto budyniowe było moim debiutem w zakresie cukierniczych wyrobów. Po nim przyszły następne… wypieki i kilogramy 😛

Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym idealne na każdą okazję i w każdych warunkach.

SKŁADNIKI*

  • CIASTO**

– 3 szkl. (po ok. 160 g) mąki pszennej tortowej 
– 3 całe jajka
– 1 kostka masła/margaryny
– 3/4 szkl. cukru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– Szczypta soli

  • MASA

– 2 budynie waniliowe (mogą być również śmietankowe)
– 0,8 l mleka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dla zagęszczenia)
– 4 jabłka

* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35×28 cm.
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy lub papierze do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE

Składniki ciasta
Składniki ciasta

1.  Do miski dodajemy każdy ze składników ciasta, zostawiając nieco masła na wysmarowanie blachy. Kolejność jest nieistotna.

Przygotowanie - ciasto budyniowe z jabłkami

2.  Po zagnieceniu masy, która nie może być zbyt lepka (w razie czego podsypujemy mąką), dzielimy ją na dwie części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki na 15 minut.

Przygotowanie - ciasto budyniowe z jabłkami

3.  W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wysmarowujemy blachę tłuszczem, posypując ją bułką tartą (zamiast tego może być również papier do pieczenia).

Przygotowanie ciasta

4.  Ciasto, które nie zostało włożone do lodówki wędruje na spód formy/blachy.

Przygotowanie ciasta

5.  Obieramy jabłka, kroimy je na talarki i wykładamy na blachę.

Przygotowanie - ciasto budyniowe z jabłkami

6.  Przygotowujemy budyń z ok. 0,8 l mleka mieszając go z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (mąka nie jest absolutnie konieczna, ale sprawi, że masa budyniowa będzie sztywniejsza).
7.  Masę wylewamy na jabłka.

Masa budyniowa na cieście

8.  Schłodzone w zamrażarce ciasto rozdzieramy na małe płatki, które będą pełnić rolę posypki.

Przygotowanie - ciasto budyniowe z jabłkami

9.  Ciasto wkładamy do piekarnika, grzanie góra – dół, w temperaturze 190 stopni na ok. 50 minut (warto sprawdzać, co jakiś czas).

10.  Po ostygnięciu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Upieczone ciasto budyniowe
Ledwo rok skończył, a już go ciągnie na słodkie. Po kimś to ma 🙂

11. Ostatni punkt nie wymaga już dodatkowego komentarza…

Ciasto budyniowe z jabłkami
Ciasto budyniowe z jabłkami

Życzymy smacznego i zapraszamy do przejrzenia innych naszych przepisów.

Ocenisz?
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments