Ciasto marchewkowe, to kolejna poszpinakowym mchupropozycja wykorzystania warzyw w słodkich wypiekach. Niestety marchew nie zapisała się dobrze w mojej pamięci – w dzieciństwie z reguły występowała w parze groszkiem, a taka kompozycja jakoś do mnie nie przemawiała. Pierwszy kęs tego ciasta odmienił moje życie, a przynajmniej spojrzenie na karotkę 🙂 W cieście znajdziecie wiele innych składników, których zestawienie zależy od własnego uznania i smaku.
SKŁADNIKI*
I. CIASTO**
– 200 g mąki pszennej tortowej – 150 g cukru pudru lub drobnego cukru – 150 ml oleju roślinnego – 200 g marchewek (2 duże szt.) – 1 jabłko – garść orzechów włoskich – 2 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka sody
II. MASA SEROWA
– 1 op. serka Almette lub Twój Smak (250 g) – 100 g cukru pudru – 1 łyżeczka cukru wanilinowego – 50 g masła
CZAS PIECZENIA: ok. 55 min. TEMPERATURA: 160 °C
* Podana ilość składników dot. tortownicy o średnicy 24 cm **Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy lub papierze do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Składniki
Jajka warto wcześniej wyciągnąć z lodówki, tak aby nabrały temperatury pokojowej. Bedą się lepiej ubijały. CAŁE jajka (żółtko + białko) ubijamy z cukrem, a następnie stopniowo dolewamy oleju.
Marchewkę ścieramy na drobne wiórki. Jabłko z kolei na grubszych oczkach, ale nie na mus. Jeśli zauważycie, że w misce jest zbyt dużo soku, to warto go delikatnie odcisnąć i… wypić 🙂 Orzechy siekamy na małe, wyczuwalne kawałki, a następnie całość dodajemy do jajek.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą przesiewamy. Pozostaje już tylko dodać je do masy marchewkowej.
W międzyczasie włączamy piekarnik (grzałka góra – dół) na 160 stopni.
Tortownicę wysmarowujemy masłem i podsypujemy bułką tartą lub korzystamy z papieru do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 – 55 min., aż do suchego patyczka. Warto, co jakiś czas kontrolować sytuację.
CIASTO MARCHEWKOWE - MASA SEROWA
Ważne, aby masło było miękkie. Po zmiksowaniu całości, jeśli masa jest zbyt płynna, warto włożyć ją do lodówki, aż do stężenia.
CIASTO MARCHEWKOWE - WYKOŃCZENIE
Po wyjęciu ciasta, odczekajmy, aż jego temperatura nieco opadnie. Następnie kroimy placek w poprzek na 2 warstwy. Na dolną część nakładamy ok. 0,5 cm warstwę przygotowanej wcześniej masy serowej. Reszta zostanie na górę.
CIASTO MARCHEWKOWE - DEKORACJA
Użyliśmy cynamonu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dołożyć tam jeszcze wiórki lub połówki orzechów włoskich. Niektórzy dodają także startą skórkę z pomarańczy, ale wg nas to połączenie psuje smak ciasta.
Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!
5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.