Gdy pierwszy raz jadłem ciasto styropian pomyślałem, że to naprawdę puszysty sernik. Jak się okazało, z serem miało tyle wspólnego, co nasza reprezentacja w piłce nożnej z awansem do fazy play off w EURO 2020.
– 1 litr jogurtu brzoskwiniowego – 0,5 szkl. cukru – 5 białek – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 budyń waniliowy – 200 g wiórek kokosowych – maliny, borówki lub brzoskwinie (świeże lub z puszki)
CZAS PIECZENIA: ok. 50 – 60 min. TEMPERATURA: 160 °C
* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35×28 cm. **Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy
PRZYGOTOWANIE
I. CIASTO STYROPIAN - SKŁADNIKI
II. PRZYGOTOWANIE CIASTA
Zaczynamy od kruszonki (to ta część ciasta, którą każdy lubi). Miękkie masło, żółtka wcześniej oddzielone od białek, cukier i mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia) zagniatamy aż do jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na połowę, z których jedna ląduje na spodzie blachy, a drugą zawiniętą w folię spożywczą umieszczamy w lodówce.
III. CIASTO STYROPIAN - MASA JOGURTOWA
Tu nie ma wielkiej filozofii. Do jogurtów dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz budyń. Następnie wcześniej przygotowane, ubite białka. Na sam koniec cały czas miksując, wsypujemy kokos. Dodaliśmy również pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki oraz trochę borówek. Owoce z jogurtów to jednak nie to samo.
„Masę serową” wykładamy na przygotowany spód formy. Następnie w obroty idzie 2 część ciasta z lodówki. Schłodzenie ułatwia ścieranie go na wiórki.
A teraz do pieca na ok. 50-60 minut, w 160 stopniach. Zbyt wysoka temperatura może przypiec wiórki. Jeśli ciasto zbyt szybko się przyrumieni, warto przykryć go folią aluminiową.
Jak większość wypieków prezentowanych na blogu, tak i to nie wymaga umiejętności cukierniczych. Warto spróbować czasem czegoś nowego – gwarantowane + 10 do umiejętności w oczach 2 połówki i + 3 w przypadku teściowej. 🙂
Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!
4.7/5 - 3 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława
3 lat temu
Mniam mniam pyszne puszyste w buzi się rozpływa. Bravo prawdziwy profesjonalizm
Miło nam bardzo! Cieszymy się, że przepis działa!:D Zachęcamy oczywiście do skorzystania z innych propozycji dostępnych na stronie – chętnie spróbujemy ich efektów. 😉
Tomek
1 miesiąc temu
Naprawdę mistrzostwo. Uwielbiam to ciacho !!!!. Faktycznie dobrze dodać swoje owoce, bo te z jogurtów to bieda.
Cieszymy się, że smakowało. Niby pseudo sernik, a smakuje równie dobrze, a zdaniem niektórych, nawet lepiej. Pozdrawiamy 🙂
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności
Mniam mniam pyszne puszyste w buzi się rozpływa. Bravo prawdziwy profesjonalizm
Cieszymy się, że smakowało 🙂
Ciasto przepyszne 🙂 korzystam już z przepisu kolejny raz 🙂 polecam
Miło nam bardzo! Cieszymy się, że przepis działa!:D Zachęcamy oczywiście do skorzystania z innych propozycji dostępnych na stronie – chętnie spróbujemy ich efektów. 😉
Naprawdę mistrzostwo. Uwielbiam to ciacho !!!!. Faktycznie dobrze dodać swoje owoce, bo te z jogurtów to bieda.
Cieszymy się, że smakowało. Niby pseudo sernik, a smakuje równie dobrze, a zdaniem niektórych, nawet lepiej. Pozdrawiamy 🙂