Ciasto styropian - sernik bez sera

Ciasto styropian

Gdy pierwszy raz jadłem ciasto styropian pomyślałem, że to naprawdę puszysty sernik. Jak się okazało, z serem miało tyle wspólnego, co nasza reprezentacja w piłce nożnej z awansem do fazy play off w EURO 2020.

SKŁADNIKI*

CIASTO**

– 1 kostka masła
– 0,5 szkl. cukru
– 5 żółtek
– 2,5 szkl. mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA „SEROWA”

– 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
– 0,5 szkl. cukru
– 5 białek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 budyń waniliowy
– 200 g wiórek kokosowych
– maliny, borówki lub brzoskwinie (świeże lub z puszki)

CZAS PIECZENIA: ok. 50 – 60 min.
TEMPERATURA: 160 °C

* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35×28 cm.
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy

 

PRZYGOTOWANIE

I. CIASTO STYROPIAN - SKŁADNIKI

Ciasto styropian - składniki
Składniki

II. PRZYGOTOWANIE CIASTA

Zaczynamy od kruszonki (to ta część ciasta, którą każdy lubi). Miękkie masło, żółtka wcześniej oddzielone od białek, cukier i mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia) zagniatamy aż do jednolitej masy.

Przygotowanie ciasta
Kruszonka
Kruszonka - etap przejściowy 🙂

Ciasto dzielimy na połowę, z których jedna ląduje na spodzie blachy, a drugą zawiniętą w folię spożywczą umieszczamy w lodówce.

Ciasto na spodzie formy

III. CIASTO STYROPIAN - MASA JOGURTOWA

Ciasto styropian - składniki
Składniki

Tu nie ma wielkiej filozofii. Do jogurtów dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz budyń. Następnie wcześniej przygotowane, ubite białka. Na sam koniec cały czas miksując, wsypujemy kokos. Dodaliśmy również pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki oraz trochę borówek. Owoce z jogurtów to jednak nie to samo.

Masa jogurtowa

„Masę serową” wykładamy na przygotowany spód formy. Następnie w obroty idzie 2 część ciasta z lodówki. Schłodzenie ułatwia ścieranie go na wiórki.

Ciasto styropian

A teraz do pieca na ok. 50-60 minut, w 160 stopniach. Zbyt wysoka temperatura może przypiec wiórki. Jeśli ciasto zbyt szybko się przyrumieni, warto przykryć go folią aluminiową.

Ciasto styropian
Sernik bez sera w pełnej okazałości

Jak większość wypieków prezentowanych na blogu, tak i to nie wymaga umiejętności cukierniczych. Warto spróbować czasem czegoś nowego – gwarantowane + 10 do umiejętności w oczach 2 połówki i + 3 w przypadku teściowej. 🙂

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 1 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława

Mniam mniam pyszne puszyste w buzi się rozpływa. Bravo prawdziwy profesjonalizm