Sernik na zimno z serków homogenizowanych - przepis i przygotowanie

Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Deser – czy czujecie moc tego słowa? Ilekroć ktoś wypowie to magiczne zaklęcie, świat staje się inny 🙂 Dzisiaj proponujemy idealny na letnie chwile sernik na zimno z truskawkami z serków homogenizowanych. W przeciwieństwie do swoich pieczonych kolegów, nie jest może częstym gościem w naszym domu, ale gdy już się pojawi… długo raczej nie zostaje.

SKŁADNIKI*

– 1 galaretka truskawkowa
– 1 żelatyna
– 5 serków homogenizowanych o smaku wanilii (po 150 g)
– 1 paczka okrągłych biszkoptów
– 1 kg truskawek (200 g do ciasta, reszta do koktajlu 🙂
– 4 łyżki cukru

*Podana ilość składników dot. okrągłej formy o średnicy 20 cm

 

PRZYGOTOWANIE

Tradycyjny sernik na zimno na biszkoptach z truskawkami

Sernik - składniki

Przygotowanie sernika z serka homogenizowanego warto rozpocząć od… galaretki. Nim stężeje, zdążycie zrobić całą resztę. Sposób użycia galaretki znajduje się oczywiście na opakowaniu, więc go pominiemy. Najlepiej wybrać truskawkową galaretkę.

Przygotowanie galaretki

Masa serowa

Zanim jednak weźmiecie się za główny składnik sernika, proponujemy najpierw przygotować spód ciasta. Biszkopty nasączamy delikatnie np. schłodzoną herbatą, tak aby nie rozmiękczyć ich za bardzo. 

Herbatniki

Potem układamy na spód foremki jedną lub dwie warstwy, w zależności od upodobania. My poprzestaliśmy na jednej i to w pełni wystarczyło.

Spód ciasta

Serki homogenizowane wlewamy do naczynia, a potem bierzemy się za żelatynę. Jak ją przygotować? To dość istotny element całości, bo nieodpowiednie proporcje mogą sprawić, że sernik się nie zetnie lub będzie zbyt twardy. W ok. 75 ml gorącej (niegotującej) wody, rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny, cały czas mieszając. Kiedy nabierze już jednolitej konsystencji, a przede wszystkim ochłodzi się do temperatury pokojowej, można ją dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Tu ważna uwaga – jeśli uważacie, że serki nie są wystarczająco słodkie, to przecież świat się nie zawali, jeśli dodacie trochę cukru – oczywiście wg uznania. 🙂 Jedzenie mało słodkiego ciasta jakoś nie brzmi dobrze.

Miksowanie składników sernika

Kiedy masa jest gotowa, wylewamy ją na biszkopty, a następnie wstawiamy do lodówki na 20 minut. Następnie na wierzchu lądują połówki truskawek.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki - wykończenie

Ostatnim krokiem przygotowania sernika na zimno z serków homogenizowanych jest wyłożenie na wierzch tężejącej galaretki. Jeśli w międzyczasie zdąży się ściąć, to końcowy efekt może nie być zadowalający. Pewnie pod kątem walorów smakowych specjalnie na tym nie straci, ale lepiej od czasu do czasu jej doglądać.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Na koniec ciasto trafia do lodówki, aż do całkowitego zastygnięcia. Jak widać do tego, by zrobić sernik z okrągłymi biszkoptami nie trzeba wiele, za to efekt mówi sam za siebie!

Efekt finalny przedstawia się następująco:

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 6 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments