Ciasto marchewkowe

Ciasto z marchewką

Ciasto marchewkowe, to kolejna po szpinakowym mchu propozycja wykorzystania warzyw w słodkich wypiekach. Niestety marchew nie zapisała się dobrze w mojej pamięci – w dzieciństwie z reguły występowała w parze groszkiem, a taka kompozycja jakoś do mnie nie przemawiała. Pierwszy kęs tego ciasta odmienił moje życie, a przynajmniej spojrzenie na karotkę 🙂 W cieście znajdziecie wiele innych składników, których zestawienie zależy od własnego uznania i smaku.

SKŁADNIKI*

I. CIASTO**

–  200 g mąki pszennej tortowej
– 150 g cukru pudru lub drobnego cukru
– 150 ml oleju roślinnego
– 200 g marchewek (2 duże szt.)
– 1 jabłko
– garść orzechów włoskich
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody

 

II. MASA SEROWA

– 1 op. serka Almette lub Twój Smak (250 g)
– 100 g cukru pudru
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– 50 g masła

CZAS PIECZENIA: ok. 55 min.
TEMPERATURA: 160 °C

* Podana ilość składników dot. tortownicy o średnicy 24 cm
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy lub papierze do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

Ciasto marchewkowe - składniki
Składniki
Jajka z cukrem

Jajka warto wcześniej wyciągnąć z lodówki, tak aby nabrały temperatury pokojowej. Bedą się lepiej ubijały. CAŁE jajka (żółtko + białko) ubijamy z cukrem, a następnie stopniowo dolewamy oleju.

Ciasto marchewkowe - składniki

Marchewkę ścieramy na drobne wiórki. Jabłko z kolei na grubszych oczkach, ale nie na mus. Jeśli zauważycie, że w misce jest zbyt dużo soku, to warto go delikatnie odcisnąć i… wypić 🙂 Orzechy siekamy na małe, wyczuwalne kawałki, a następnie całość dodajemy do jajek.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą przesiewamy. Pozostaje już tylko dodać je do masy marchewkowej.

W międzyczasie włączamy piekarnik (grzałka góra – dół) na 160 stopni.

Przesiewanie mąki
Forma z ciastem

Tortownicę wysmarowujemy masłem i podsypujemy bułką tartą lub korzystamy z papieru do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 – 55 min., aż do suchego patyczka. Warto, co jakiś czas kontrolować sytuację.

CIASTO MARCHEWKOWE - MASA SEROWA

Ciasto marchewkowe - składniki

Ważne, aby masło było miękkie. Po zmiksowaniu całości, jeśli masa jest zbyt płynna, warto włożyć ją do lodówki, aż do stężenia.

CIASTO MARCHEWKOWE - WYKOŃCZENIE

Wykończenie ciasta marchewkowego

Po wyjęciu ciasta, odczekajmy, aż jego temperatura nieco opadnie. Następnie kroimy placek w poprzek na 2 warstwy. Na dolną część nakładamy ok. 0,5 cm warstwę przygotowanej wcześniej masy serowej. Reszta zostanie na górę.

CIASTO MARCHEWKOWE - DEKORACJA

Użyliśmy cynamonu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dołożyć tam jeszcze wiórki lub połówki orzechów włoskich. Niektórzy dodają także startą skórkę z pomarańczy, ale wg nas to połączenie psuje smak ciasta.

Ciasto marchewkowe

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 1 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments