Ciasto z jabłkami a może szarlotka na ciepło? Pewnie każdy w swojej karierze już ich próbował, ale czy jedliście jabłecznik z budyniem? To popisowy numer Moniki, zawsze genialnie smakuje i nie wymaga nawet 1 gwiazdki Michelina do jego przygotowania. Spróbujcie 🙂
– 2 kg jabłek – 2-3 łyżeczki cynamonu – 2 łyżki cukru (wedle uznania) – 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (+/- w zależności od soczystościjabłek)
OPCJONALNIE:
– 2 budynie waniliowe do przełożenia ciasta – 0,7 litra mleka – cukier puder do posypania
CZAS PIECZENIA: ok. 50 – 60 min. TEMPERATURA: 180°C
* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35x28cm **Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy
PRZYGOTOWANIE
I. Jabłecznik z budyniem - składniki
II. Wyrabianie ciasta
Na stolnicę wykładamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia oraz posiekane zimne masło. Zagniatamy składniki, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy (można też użyć robota kuchennego 🙂 )
Formujemy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego (ok. 30 minut).
To dobry moment na włączenie do gry piekarnika – 180 stopni, grzałka góra – dół.
III. Mus z jabłek
Obrane jabłka kroimy w kostkę lub, jeśli zależy nam na czasie, po prostu ścieramy na tarce. Kostka wg nas wygląda znacznie bardziej efektownie 🙂
Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i smażymy, aż powstanie mus. Pod koniec wsypujemy cynamon oraz mąkę ziemniaczaną.
Ilość mąki zależna jest od soczystości jabłek. Im bardziej soczyste, tym dłużej smażymy (aż odparuje sok) i dodajemy ciut więcej mąki ziemniaczanej, aby uzyskać gęstą masę. Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia.
IV. Masa budyniowa (opcjonalnie)
Ten punkt można ominąć. My jednak zdecydowanie polecamy dodatek smakowy w postaci budyniu, który przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalecamy jednak zmiejszenie proporcji mleka o 1/3).
V. Jabłecznik z budyniem - ostatnia prosta
Gdy mus i budyń wystygną, wyciągamy z lodówki nasze ciasto. Formę smarujemy masłem lub margaryną, a następnie podsypujemy delikatnie bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dnie formy, a na nim ląduje mus jabłkowy.
Następną warstwę tworzy masa budyniowa. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, a następnie odrywamy po kawałeczku i pokrywamy nią budyń.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut, aż ciasto sięprzyrumieni.
Jabłecznik z budyniem
Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!
5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.