Kuchnia litewska - co zjeść na Litwie?

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska charakteryzuje się ogromną różnorodnością smaków, na co niewątpliwy wpływ miała zawiła historia państwa. Na pytanie: co zjeść i wypić na Litwie, odpowiedzi może być naprawdę bardzo wiele. Ktoś powie: pij wodę i ma rację! Jednak oprócz tego życiodajnego napoju, warto skosztować tradycyjnej kuchni litewskiej, nieodbiegającej bardzo od naszych rodzimych przysmaków. Przejdźmy więc do najpopularniejszych składników litewskiego menu…

Co zjeść i wypić na Litwie?

Kuchnia naszych północnych sąsiadów silnie związana jest z rolnictwem i lasami. Zarówno ta wiejska jak i nieco później dworska, charakteryzowały się wpływami innych nacji, zamieszkujących tereny dawnej Litwy. Z pewnością można zaliczyć do nich naleciałości polskie, ukraińskie, żydowskie i karaimskie. Tych ostatnich dziś spotkacie m.in. w rejonie Trok i tamtejszego zamku. Wiejski stół zasłany był potrawami dającymi sporo energii do ciężkiej, codziennej pracy, były jednak z reguły tłuste i ciężkostrawne. Na dworze serwowano bardziej wykwintne dania, jednak i one wymagały przegryzienia gęsto serwowanym alkoholem. Oba nurty rozwijały się do wieku XIX, a ich pozostałość przetrwała w litewskim menu do dzisiaj.

Wędzone świńskie ucho (Rūkytos kiaulių ausys)

Kuchnia litewska

Zjedlibyście? Jak widać, Paweł nie miał żadnych oporów. Ucho podaje się jako wędzona przekąska do piwa. Chrupkość zawdzięczamy znajdującej się w nim chrząstce – nam smakowało (koszt 8 euro w Wilnie).

Cepeliny litewskie (Didžkukuliai)

Kuchnia litewska

U nas bardziej znane jako kartacze. To duże pyzy ziemniaczane, wypełnione farszem mięsnym, grzybowym, twarogiem lub nadzieniem rybnym. Przygotowuje się je z połączenia startych ziemniaków (stąd siny kolor) z gotowanymi oraz skrobią, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Nie zaszkodzi również trochę omasty ze szpyrkami. Kuchnia litewska bez cepelinów? No nieee. W Kownie zapłaciliśmy za nie 6 euro. Było warto 🙂

Cepeliny litewskie

Bliny żmudzkie (Žemaičių blynai)

Co zjeść na Litwie

Nic skomplikowanego, za to bardzo na Litwie popularnego. Tradycyjne danie z ugotowanych, przepuszczonych przez praskę ziemniaków, które łączy się z jajkiem i mąką pszenną. Możliwości i różnorodności podania jest nieskończenie wiele. My nazywamy je po prostu kotletami ziemniaczanymi i serwujemy je z sosem pieczarkowym. Koszt w Kownie 6 euro.

Kuchnia litewska

Kibiny (kibinas)

Kibiny litewskie

Tradycyjna potrawa Karaimów. Kibiny to pierożki pieczone w piecu, nadziewane oryginalnie baraniną lub rzadziej wołowiną. Będąc w Trokach, gdzie historia Karaimów silnie wiąże się z legendarną postacią ks. Witolda, niemal na każdym kroku natkniecie się na restauracje oferujące dania litewskie z naleciałością smaków bliskowschodnich przybyszów. My zamówiliśmy kibiny w wersji… słodkiej naturalnie, z serem. Niestety czuć było masówkę i ewidentne zmęczenie obsługi (koszt 3,5 euro). 

Czeburki (Čeburekas)

Kibiny litewskie

Nie należą do tradycyjnej kuchni litewskiej, za to są tam bardzo popularne. Ich pochodzenie przypisuje się Turkom i Mongołom, choć serwowane są również wśród innych ludów wschodnich. Jak widać na zdjęciu, przypominają pierogi i najczęściej nadziewane są mięsem. Robione z przaśnego ciasta i smażone w głębokim oleju roślinnym. Kategoria fast foodów – trzeba spróbować wszystkiego 🙂 Koszt w Wilnie 4,5 euro.

Chłodnik litewski (Šaltibarščiai)

Kuchnia litewska
Kuchnia litewska

Dobrze znany i równie często serwowany na polskich stołach. Chłodnik litewski przygotowuje się z wywaru z botwinki i miesza ze śmietaną, jogurtem lub kefirem. W naszej zupie pływały dodatkowo jajko, śmietana i koperek. Podawany oczywiście na zimno, idealny na upalne dni. Koszt: 4 euro.

Batoniki Magija

Wilno - słodkiego nigdy nie za dużo

Przysłowiowy cynk o batonikach dostaliśmy od pewnej Polki, od lat mieszkającej w Wilnie, którą spotkaliśmy podczas pobytu w Karkle. Twarożkowe słodkości są bardzo popularne na Litwie. Wracając do Polski, kupiliśmy kilkanaście sztuk o różnych smakach chcąc obdarować naszych rodzinnych łasuchów. Zapomnieliśmy tylko o pewnym niuansie: w środku był ser, co z wielogodzinną podróżą, 30 stopniami na zewnątrz i nieprzewidzianym 2 dniowym postojem w Warszawie nie wypadło niestety pomyślnie dla batoników.

Serniczek wileński (Vilniaus sūrio pyragas)

Litewskie ciasto

Prawie tak dobry, jak polski 🙂 Oprócz tego, że bardzo nam smakował, to nie ma w nim żadnego tajemniczego, litewskiego składnika. Nasz wzrok bardziej przykuła sceneria i widoczna na drugim planie ławeczka. Z bliska wyglądała tak:

Monika w Wilnie

Wino Voruta

Wino z Litwy
Produkowane od 1926 r. przez firmę Anykščiai Vynaa z Onikszty. Wina a właściwie napitki owocowe wytwarzane są z jabłek, aronii, czarnej porzeczki i wiśni. Są również wersje bezalkoholowe, jednak tym razem je pominęliśmy.

Piwo z Browaru Švyturys

Litewskie piwko
Jedno z najpopularniejszych bursztynowych trunków na Litwie. Browar Švyturys założono ponad 200 lat temu, w roku 1784. Ojcem przedsięwzięcia był Niemiec Johann Wilhelm Reincke. Piwo z herbem morskiego orła eksportowane jest do ponad 20 krajów. W Kłajpedzie znajduje się Muzeum poświęcone historii browaru, techniki warzenia i piwnej tradycji. Akurat trafiliśmy na wielką imprezę, w której browar był w roli głównej, przez co o zwiedzaniu można było zapomnieć.
Browaru Švyturys w Kłajpedzie
Browar Švyturys w Kłajpedzie

Stumbras vodka

Najstarsza vodka litewska
Wódka z kłosem, produkowana przez jedną z najstarszych firm wytwarzających mocne alkohole – przedsiębiorstwo AB Stumbras z Kowna. Pośród wysokoprocentowych napojów, to chyba najbardziej znana marka na Litwie, polecona nam z resztą przez miejscowych. Nie, żebyśmy MUSIELI kupić jakiś alkohol, ale zakończenie urlopu naszpikowanego dobrymi i mniej przyjemnymi momentami, trzeba było czymś oblać 🙂
Karkle - Litwa
Kuchnia litewska w plenerze - w plecaku zawsze jakieś ciasto się znajdzie 🙂

Zachęcamy do oceny i komentowania naszego artykułu.
To nieoceniona pomoc w tworzeniu nowych treści.  🙂

4.9/5 - 20 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim

Potężna dawka wiedzy!. Teraz przynajmniej nie trzeba się już zastanawiać jakie skarby kryje kuchnia Litewska. Czekamy na podobne opracowania dla innych regionów 😉