Jabłecznik z budyniem - połączenie idealne

Jabłecznik z budyniem

Ciasto z jabłkami a może szarlotka na ciepło? Pewnie każdy w swojej karierze już ich próbował, ale czy jedliście jabłecznik z budyniem? To popisowy numer Moniki, zawsze genialnie smakuje i nie wymaga nawet 1 gwiazdki Michelina do jego przygotowania. Spróbujcie 🙂 

SKŁADNIKI*

CIASTO**

– 2 szkl. mąki pszennej
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 kostka zimnego masła (posiekane na mniejsze kawałki)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 zimne jajko

MUS Z JABŁEK

– 2 kg jabłek
– 2-3 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki cukru (wedle uznania)
– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (+/- w zależności od soczystości jabłek)

OPCJONALNIE:

– 2 budynie waniliowe do przełożenia ciasta
– 0,7 litra mleka
– cukier puder do posypania

CZAS PIECZENIA: ok. 50 – 60 min.
TEMPERATURA: 180°C

* Podana ilość składników dot. formy o wymiarach ok. 35x28cm
**Nie zapomnijmy o bułce tartej do formy

PRZYGOTOWANIE

I. Jabłecznik z budyniem - składniki

Jabłecznik z budyniem - składniki

II. Wyrabianie ciasta

Na stolnicę wykładamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia oraz posiekane zimne masło. Zagniatamy składniki, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy (można też użyć robota kuchennego 🙂 )

Formujemy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego (ok. 30 minut). 

To dobry moment na włączenie do gry piekarnika – 180 stopni, grzałka góra – dół.

Wyrabianie ciasta

III. Mus z jabłek

Mus jabłkowy

Obrane jabłka kroimy w kostkę lub, jeśli zależy nam na czasie, po prostu ścieramy na tarce. Kostka wg nas wygląda znacznie bardziej efektownie 🙂

Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i smażymy, aż powstanie mus. Pod koniec wsypujemy cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. 

Ilość mąki zależna jest od soczystości jabłek. Im bardziej soczyste, tym dłużej smażymy (aż odparuje sok) i dodajemy ciut więcej mąki ziemniaczanej, aby uzyskać gęstą masę. Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia.

Jabłecznik z budyniem

IV. Masa budyniowa (opcjonalnie)

Ten punkt można ominąć. My jednak zdecydowanie polecamy dodatek smakowy w postaci budyniu, który przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalecamy jednak zmiejszenie proporcji mleka o 1/3).

V. Jabłecznik z budyniem - ostatnia prosta

Gdy mus i budyń wystygną, wyciągamy z lodówki nasze ciasto. Formę smarujemy masłem lub margaryną, a następnie podsypujemy delikatnie bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dnie formy, a na nim ląduje mus jabłkowy.

 

Jabłecznik z budyniem

Następną warstwę tworzy masa budyniowa. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, a następnie odrywamy po kawałeczku i pokrywamy nią budyń.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut, aż ciasto się przyrumieni.

Przygotowane ciasto
Ciasto jabłkowe z budyniem
Jabłecznik z budyniem

Smacznego! Zapraszamy do przeglądnięcia innych przepisów!

5/5 - 2 głosów --> OCEŃ WPIS
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments